De allra första världsmästerskapen i orientering hölls redan år 1966. Tävlingen genomfördes i Finland och hade både individuella klasser och stafett. Sverige tog hem guld i stafettävlingarna både för damer och herrar. Mästerskap i orientering har genomförts vartannat år från starten fram till år 2003, med undantag för åren 1978 och 1979. Intresset för orientering tycks öka årligen och 2003 var det dags att börja anordna världsmästerskap varje år.

Världsmästerskap i orienteringSom noterat fanns det vid det första mästerskapet inledningsvis bara två olika tävlingar. En individuell tävling för herrar respektive damer och en stafett. Idag är tävlingarna mer omfattande och innehåller flera olika varianter och distanser som lockar orienterare från hela världen varje år. Från 2019 har världsmästerskapen delats upp i ett skogs-VM och ett sprint-VM som varvas vartannat år. 2019 kördes skogs-VM i Norge och 2020 körs sprint-VM i Danmark.

Orienteringens fem distanser

Det har hänt lite när det gäller utvecklingen av mästerskapen. Två distanser har blivit fem. Dagens aktuella distanser när det gäller världsmästerskapen i orientering är stafett (med tre sträckor för respektive tävlande), långdistans, medeldistans, sprint och sprintstafett. För de fyra första gäller uppdelningen i två separata tävlingar för män och kvinnor. När det gäller sprinstafett är lagen istället mixade när det gäller kön. Där deltar fyra deltagare varav två är kvinnor och två är män.

Tävlingarna arrangeras av IOF som är det internationella orienteringsförbundet som även ansvarar för varianter som skidorientering, precisionsorientering och mountainbikeorientering. Förbundet består av 75 olika medlemsländer. Anledningen till att IOF har valt att dela upp VM sedan 2019 är att underlätta för framtida arrangörer. VM-arrangemangen sträcker sig över fem dagar och med en uppdelning blir det enklare att hitta lämpliga miljöer att hålla tävlingarna med fokus på antingen stads- eller skogsmiljö.

Mästerskapen har hittills genomförts fyra gånger i Sverige i Linköping 1968, Skövde 1989, Västerås 2004 och Strömstad 2016. Sverige kan stoltsera med att ligga i topp med flest antal medaljplatser. Svenskarna har flest guld, silver och brons genom åren och leder ligan med 171 medaljer efter mästerskapen 2019. Orientering med sin härliga mix av löpning och navigering tycks växa i popularitet. Sporten utväxlas ständigt parallellt med ny teknik och nya former som håller intresset vid liv.