Orientering är en sport som behöver förhållandevis mycket utrustning, i alla fall mer än vad man lätt kan tro i början. Självklart behövs karta och kompass, men det är faktiskt mer än så. Vi börjar dock med kompassen, eftersom det är mycket grundläggande. Du kan antingen ha en tumkompass eller en linjalkompass. De fungerar på ungefär samma sätt och vilken du gillar bäst är därför en smaksak, tumkompassen anses dock ofta vara lite smidigare.

Utrustning du behöverSedan behöver du en karta, och självklart ska det vara en orienteringskarta, där du ser terräng, höjdskillnader och liknande. Inför tävlingar tillhandahålls oftast karta av arrangörerna, men vid träning måste du ha en egen. Det är också bra att ha ett fodral du kan ha kartan i, så att den inte blir förstörd om det till exempel skulle börja regna. Skogen är ofta fuktig, och det är lätt att tappa kartan eller liknande.

Övrig utrustning

Det är också bra att tänka på vilka kläder du har. Du behöver ha bra skor som är anpassade för terränglöpning. Exakt vilken sort beror på var du orienterar, och vad som känns bäst för just dig. Det är också bra att ha en långärmad tröja eller långbyxor, för att undvika skrapsår av terrängen. Men var noga med att ha kläder som andas, så att du inte blir för varm när du springer.

Det kan också vara bra att ha någon form av plastficka som du kan fästa på kroppen eller armen, innehållandes beskrivningen av var alla kontrollerna du ska besöka finns. Den ska vara lätt att titta på, men skyddad mot fukt samt inte vara i vägen när du springer. Du kommer också att behöva en stämpelpinne – denna använder du för att visa att du har besökt varje kontroll under din runda.

En del använder fortfarande stämpelbricka, som du då stämplar med stämpeln som finns vid varje kontroll. Men stämpelpinne med chip blir allt vanligare. Ger du dig ut själv eller långt ut i skogen behöver du tänka på säkerhet. Ha med dig en mobiltelefon som du vet har batteri och täckning. Är det varmt och du ska vara ute länge kan en vattenryggsäck vara bra att ha. Även plåster och förband kan kännas tryggt.