Det finns flera olika former av orientering. Den mest känd formen är orienteringslöpning där du springer i skogen. Skidorientering är en kul sport där du ska gör olika val av skidspår, målet är att välja de snabbast spåren. Mountainbike-orientering är en form som påminner om skidorientering där det gäller att snabbt bestämma vilka väg och stig som är snabbast. Kartkunskaperna är mycket viktiga i precisionsorientering där du får välja mellan fem alternativa skärmar.

Orientering går ut på att så snabbt som möjligt hitta bästa väg i obekant terräng. Militärövningar som ägde rum under 1800-talet är inspirationen som ledde till sportens utvecklande. Pålitliga kompasser kom ut på marknaden under 1930-talet och ledde till att göra sporten mer omtyckt. Att springa fritt i skogen är inte möjligt i alla länder och allemansrätten i Sverige, Norge och Finland har bidragit till sportens popularitet i Norden.

Orientering i Sverige

Hur går orientering till?

När du orienterar ska du ha kompass och en orienteringskarta med markerade kontroller. Målet när du löporienterar är att besöka de markerade kontrollerna så snabbt som möjligt. Nattorientering är den svåraste formen av orienteringslöpning där skärmar med reflexer i olika färger används som kontroller. Orienteringslöpning, OL, kan även ske som stafett och det finns en rad olika tävlingsdistanser som lång, medel och sprint. Sprintorientering kräver snabba beslut och varar runt 15 minuter, vilket innebär mycket små marginaler.

Orientering finns fortfarande inte med i sommar-OS programmen. Det är redan flera sporter på som väntar på att komma med i det olympiska programmet så tanken är att satsa på att komma med i vinter-OS med skidorientering. Försöket att komma med i vinter-OS 2022 misslyckades och man satsar nu på 2026. Skidorientering är en relativt enkel form av orientering där utmaningen är att åka skidor, vilket gör det mycket mer fysiskt utmanande.

Längdskidåkning är en omtyckt sport i nordiska länder. Tävlingsskidorientering bedrivs i flera olika distanser och former, bland annat stafett och mixstafett. Att orientera är även ett sätt av komma ut i naturen och röra på sig. Svensk Orientering står bakom Naturpasset som är en friskvårdssatsnings som du finner på runt 400 platser i Sverige. Områdena är valda så att de ger en fin naturupplevelse och kontrollerna som är uppsatta mellan april och oktober är olika svåra.