Det kanske inte är så konstigt att orientering är stort i Sverige, med tanke på att det är en svensk sport som har utövats över 100 år. Orientering introducerades under Stockholmsgarnisonens idrottsspel som genomfördes varje år i maj månad. År 1893 tävlades det för första gången i orientering, men de tävlande bestod endast av militärer. Precis som namnet antyder på idrottsspelet, vilket innebär att ingen utomstående kunde vara med.

Historien om den svenska orienteringenJust ordet orientering började användas redan under 1886 inom militären, då utövarna skulle enbart med hjälp en kompass och karta ta sig genom en terräng som var totalt okänd för dem. Syftet var att svenska militärer skulle öva sig på att hitta vägen genom hård terräng. Orientering började användas på Militärhögskolan i Stockholm som ett ord för att beskriva sporten och de hade ingen aning om hur stor sporten skulle bli i världen.

Orienteringstävlingar för civila

Den allra första orienteringstävlingen som hölls för civila genomfördes den 31/10-1897 i Norge och arrangerades av idrottsklubben Tjalve. Tävlingen genomfördes strax norr om Oslo. Första tävlingen i orientering i Sverige genomfördes 1901 den 17/3. Hela banans längd var på 14 kilometer och genomfördes i trakterna i dagens Sundbyberg, vilket av helt enkelt berodde på att det var Sundbybergs IK som arrangerade eventet. Segraren i det loppet var Viktor Dahl och han kom i mål med tiden 1:35:34.

Under 1919 infördes förbundsorientering och idrotten blev mer lik som orientering ser ut idag. Först 1925 blev det tillåtet att även kvinnor fick tävla i orientering. Under 1935 arrangerades det första svenska mästerskapet i Skinnskatteberg och det var 200 personer som deltog i tävlingen. Ett par år efter bildades Svenska orienteringsförbundet under ett möte i Sveriges huvudstad. År 1945 i april genomfördes den första Tiomila-tävlingen med 66 lag. Fortfarande än idag så tillhör Tiomila klassikerna inom orientering.

Sporten började sprida sig till andra länder och 1966 anordnades det allra första VM:et i orientering som gick av stapeln i Finland. Fram till 2003 så arrangerades det världsmästerskap i orientering vartannat år, men numera så genomförs det VM-tävlingar varje år. Allt som allt (hittills) har det genomförts fyra VM i Sverige (1968, 1989, 2004, 2016), i år 2020 hålls VM i Danmark. Sverige ligger i toppen bland de länder där orientering är mest populärt.