Erik Rost, född 1985 i Alfta i Dalarna, är en av Sveriges mest framgångsrika orienterare och skidorienterare. Hans främsta gren är skidorientering där han varit en av sportens främsta dominanter i över tio år. Sedan han tog hem den totala världscupssegern 2008 har han bland annat tagit tre guld i EM och fyra guld och ett brons i VM. VM-guldet kom i mixstafetten där han tävlar tillsammans med Tove Alexandersson.

Erik RostSkidorientering är en sport som, ungefär som det låter, är orientering fast på skidor. Man åker fristil och det finns ett flertal spår av varierande kvalitet. Om man inte vill åka i något av de uppkörda spåren är det tillåtet att köra utanför dem. I skidorientering har du en detaljerad karta om visar alla spår, du får också använda kompass vilket de flesta gör. Skidor och stavar är något kortare än i vanlig längdskidåkning.

Orienterare och privatliv

Erik Rost har även som ”vanlig” orienterare fina meriter med SM-guld och segrar i O-ringen bakom sig. De två sporterna orientering och skidorientering liknar givetvis varandra mycket – bägge kräver en väldigt hög grad av kondition, ett psyke av stål och givetvis ett väldigt bra lokalsinne. Att Erik Rost har allt detta har han med besked bevisat gång på gång. En av hans absoluta styrkor sitter i huvudet, det är få som har en sån vinnarskalle.

Eriks primära gren är skidorienteringen, sen är det så klart så att det inte alltid är säsong för det eftersom det krävs snö. Så att kombinera de två grenarna funkar bra. Erik tränar i snitt två timmar om dagen året om vilket är ett måste för att kunna hänga med i världseliten. Eftersom varken skidorientering eller orientering är några stora sporter pengamässigt är det dock svårt att försörja sig på dem.

Utöver träningen jobbar Erik också heltid som skogsekonom på LRF. Han har dessutom både fru och barn så det mest imponerande med honom kanske inte är fysiken eller hans idrottsliga meriter, utan hur han får livspusslet att gå ihop. Eftersom han fru Hanna Rost också är skidorienterare kan man dock tänka sig att hon inte bara tränar lika mycket själv utan också har stor förståelse för att Erik satsar allt på sin idrott.